viernes, 11 de enero de 2019

SOM NOMÉS UN NECESSARI I SINGULAR GRANET DE SORRA...

(Más abajo en Castellano)


«...No es pot negar que l’extrema dreta fa bé la feina bruta de marcar agenda en defensa d’una  visió  patrimonial i gens  democràtica  del poder, que ha de ser òbviament  dels  poderosos. I avança  entre les mentides, l’odi i  l’aplaudiment d’una part creixent de la població.»
Carme Vinyoles. Mentides plenes d’odi. El Punt Avui. 6-1-2019



Llegint-te Carme penso que el patriarcat, ben representat per allò que diuen l’extrema dreta, també avança entre mentides, odi i l’aplaudiment d’una part creixent de la població, ocultant tot allò que pugui dignificar i valoritzar les dones i la seva lluita per la igualtat... [Hem celebrat l’any que acaba de marxar el 50è aniversari de la Pedagogia de l’oprimit de P. Freire on ja insistia que el principal objectiu de l’educació alliberadora és la «desocultació» de la realitat. I a aquesta feina he dedicat moltíssimes energies al llarg de la vida...] És per tot això que aprofito aquests primers dies de l’any que la premsa dedica a fer els «resums de l’any» des de diverses perspectives per tal de visualitzar mínimament en aquestes ratlles dos treballs que venim portant a terme des de La Guerrilla Comunicacional [LGC, http://www.miraicrida.org/]. Dic mínimament, doncs, estem trobant moltes dificultats a l’hora de fer difusió mediàtica, especialment via premsa... Pot ser que com tots dos estan centrats en dones d’aquelles que no anuncien perfums aquests dies li resti interès als temes que tracten? Suposo que tampoc ajuda que els canals de difusió propis de LGC, en lluita contra la mercantilització del pensament i l’extensió de l’analfabetisme polític, no siguin gaire estimats per la nomenklatura.

I sense més preàmbuls faig cinc cèntims dels treballs: el documental de Julio Suárez Leo a la vida [https://www.leoalavida.com/], un homenatge a la mestra cubana Leonela Relys, creadora del mètode d’alfabetització audiovisual Yo, sí puedo que ha permès l’alfabetització de més de 12 milions de persones iletrades en l’última dècada,  i el llibre Tengo algo que contarte. Correspondencia entre dos mujeres, signat per La Habanera i Vicentita, dues dones que viuen una a l’Havana i l’altra a Salt i ens acosten aquestes dues realitats i més [http://miraicrida.blogspot.com/2018/07/el-libro-tengo-algo-que-contarte-es-ya.html]. 

[Confesso a qui llegeixi aquestes ratlles que fa molts anys que no havia viscut una experiència semblant amb les possibilitats de sensibilització que permeten uns materials artesanals, produïts amb molt pocs recursos i sense finalitat de lucre i amb una difusió fora dels dispositius comercials habituals. I amb la desconsideració, i fins i tot el menyspreu, de les nostres institucions oficials i els dispositius encarregats de distribuir els certificats de pedigrí -i els ajuts econòmics i de tota mena- i la difusió mediàtica. Malgrat tot, però, un exemple de la l’extraordinària i anònima -«ocultada» que diria P. Freire-  feina de moltes petites  associacions i col·lectius englobades en la marca «ONG»]




Algunes dades: Leo a la vida ha estat seleccionat i premiat en diferents festivals internacionals; es fa la Premier Mundial a la Sala 3 dels Multicines Infanta de l'Havana, plena de gom a gom, dintre del Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano de L’Havana, Cuba, i el 29 de maig es va fer la preestrena al Cinema Truffaut de Girona (70) [entre parèntesi nº d’assistents] i l’estrena a BCN (60) el 20 de setembre a ZumZeig Cinema i posteriorment s’ha visionat a Madrid/27è Festival de Madrid – PNR (74),  Villabona/ Guipúscoa (69),  Bilbao (21), Xàtiva (94), València (78), Pego (41), Gandia (53), Girona/Sala d’actes de la FEP-UdG (91) i Managua (NIC)/Clausura del Festival de Cine Latinoamericano y Caribeño de Buena Voluntad (90 aprox.) el 26 de novembre. En resum: en aquests pocs mesos de difusió s’han fet 11 projeccions -1 a Cuba, 1 a Girona, 1 a BCN, 4 País Valencià, 2 País Basc, 1 a Madrid i 1 a Managua- amb un total aproximat de 800 espectadors. Penseu que és un documental, producte audiovisual que aquí habitualment passa desapercebut... 




Tengo algo que contarte. Correspondencia entre dos mujeres. es va presentar a Rubi/10è aniversari de la festa Cubanejant, el 21 de juliol, uns dies després de sortir de la impremta, iniciant-se la difusió a Salt el 14 de setembre i continuant a BCN/Barri de la Pau, Zizurquil/Guipúscoa, Bilbao, Blanes, BCN/Nou barris, Girona/Sant Narcís i  L’Havana/Cuba. Total: 9 presentacions, concentrades en poc més de tres mesos amb una primera edició de 1.000 exemplars pràcticament esgotada.

I continuem, doncs la primera activitat de l’any de LGC serà una nova presentació a la Biblioteca Salvador Allende de Sta. Eugènia de Ter (dia 11) que continuarà amb tres presentacions mes de Leo a la vida a Vilafranca del Penedès (dia 17), Mollet del Vallés (dia 19) i Badalona (dia 25).

Aquesta feina amb una perspectiva de gènere i orientada a lluitar contra la discriminació envers les dones des de l’ocultació sociocultural es suma a un parell de treballs més de LGC que volia destacar: el treball per la recuperació de la memòria històrica centrat en la difusió del documental Mon Marquès: el combat de la memòria, també seleccionat en diversos festivals internacionals, i projectat, per citar només les comarques gironines, en Celrà, Salt, Girona -4 vegades: FEP-UdG, El Forn, Casa de Cultura/Girona Film Festival i Escola d’adults-, Blanes -2 vegades-, Lladó, Olot, i Arbúcies, i L’entrevista del mes, http://laentrevistadelmes.com/, una eina de lluita contra l’analfabetisme polític i per la generació de pensament crític, que el proper mes de juny arribarà als 10 anys i més d’un centenar d’entrevistes amb un total de 257.368 visualitzacions, de les quals 198.905 corresponen a les 11 entrevistes del 2018.




I la cirereta del pastís: La nit de la iguana, un cinefòrum a l’Ateneu Popular Coma Cros de Salt, en forma de cicles temàtics de 3 bones pel·lícules inèdites a les terres gironines, projectades cada tercer divendres de mes. El proper divendres, dia 18, a les 21:30h, podeu veure la primera del cicle sobre Cinema africà.

Torno al principi. Ara que tant es parla de «aixecar murs contra l’extrema dreta» des de LGC pensem que una bona manera d’assentar els fonaments d’aquests murs és continuar fomentant l’educació crítica, la promoció de pensament propi, la difusió dels DDHH, la lluita per la igualtat de drets, la recuperació de la memòria històrica, la generació de consciència ecològica i la desocultació de la realitat de les dones i la infàmia permanent de la violència masclista. Des de la nostra modesta associació us convidem a fer vostres aquests objectius, sumar-vos a totes les causes justes d’aquí i d’arreu, ser valentes, desobeir quan calgui i lluitar sempre per un món millor.

Una abraçada fraternal en aquest nou any.

Sebas Parra. President de la La Guerrilla Comunicacional.

*********************************************************************************

Somos sólo un necesario y singular granito de arena...



«... No se puede negar que la extrema derecha hace bien el trabajo sucio de marcar agenda en defensa de una visión patrimonial y nada democrática del poder, que debe ser obviamente los poderosos. Y avanza entre las mentiras, el odio y el aplauso de una parte creciente de la población. »
Carme Vinyoles. Mentiras llenas de odio. El Punt Avui. 6-1-2019



Leyendo esta lineas tuyas, Carmen, pienso que el patriarcado, bien representado por lo que dicen la extrema derecha, también avanza entre mentiras, odio y el aplauso de una parte creciente de la población, ocultando todo lo que pueda dignificar y valorizar las mujeres y su lucha por la igualdad ... [Hemos celebrado el año que acaba de marchar el 50 aniversario de la Pedagogía del oprimido de P. Freire donde ya insistía que el principal objetivo de la educación liberadora es la «desocultació» de la realidad. Y a este trabajo he dedicado muchísimas energías a lo largo de la vida ...] Es por todo ello que aprovecho estos primeros días del año que la prensa dedica a hacer los «resúmenes del año» desde diversas perspectivas para visualizar mínimamente en estas líneas dos trabajos que venimos llevando a cabo desde La Guerrilla Comunicacional [LGC, http://www.miraicrida.org/]. Digo mínimamente, pues, estamos encontrando muchas dificultades a la hora de hacer difusión mediática, especialmente vía prensa ... Puede que, como ambos están centrados en mujeres de aquellas que no anuncian perfumes estos días le reste interés a los temas que tratan, ¿no ? Supongo que tampoco ayuda a que los canales de difusión propios de LGC, en lucha contra la mercantilización del pensamiento y la extensión del analfabetismo político, no sean muy queridos por la nomenklatura.

Y sin más preámbulos te muestro un pequeño ejemplo de los trabajos: el documental de Julio Suárez Leo a la vida [https://www.leoalavida.com/], un homenaje a la maestra cubana Leonela Relys, creadora del método de alfabetización audiovisual Yo, sí puedo que ha permitido la alfabetización de más de 12 millones de personas iletrada en la última década, y el libro Tengo algo que Contarte. Correspondencia entre dos mujeres, firmado por La Habanera y Vicentita, dos mujeres que viven una en La Habana y la otra en Salt y nos acercan estas dos realidades y más.[http://miraicrida.blogspot.com/2018/07/ el-libro-tengo-algo-que-Contarte-se-ya.html].

[Confieso a quien lea estas líneas que hace muchos años que no había vivido una experiencia similar con las posibilidades de sensibilización que permiten unos materiales artesanales, producidos con muy pocos recursos y sin ánimo de lucro y con una difusión fuera de los dispositivos comerciales habituales. Y con la desconsideración, e incluso el desprecio, de nuestras instituciones oficiales y los dispositivos encargados de distribuir los certificados de pedigrí -y las ayudas económicas y de todo tipo- y la difusión mediática. A pesar de todo, sin embargo, un ejemplo de la la extraordinaria y anónima - «ocultada» que diría P. Freire- trabajo de muchas pequeñas asociaciones y colectivos englobadas en la marca «ONG»]




Algunos datos: Leo en la vida ha sido seleccionado y premiado en diferentes festivales internacionales; se hizo la Premier Mundial en la Sala 3 de los Multicines Infanta de La Habana, llena a rebosar, dentro del Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano de La Habana, Cuba, y el 29 de mayo se hizo el preestreno en el Cine Truffaut de Girona (70) [entre paréntesis nº de asistentes] y el estreno en BCN (60) el 20 de septiembre en el Zumzeig Cinema y posteriormente se ha visionado en Madrid / 27º Festival de Madrid - PNR (74), Villabona / Guipúzcoa (69), Bilbao (21), Xàtiva (94), Valencia (78), Pego (41), Gandia (53), Girona / Sala de actos de la FEP-UdG (91) y Managua (NIC) / Clausura del Festival de Cine Latinoamericano y Caribeño de Buena Voluntad (90 aprox.) el 26 de noviembre. En resumen: en estos pocos meses de difusión se han hecho 11 proyecciones -1 en Cuba, 1 en Girona, 1 a BCN, 4 País Valenciano, 2 País Vasco, 1 en Madrid y 1 en Managua- con un total aproximado de 800 espectadores. Piensen que es un documental, producto audiovisual que aquí habitualmente pasa desapercibido...




Tengo algo que Contarte. Correspondencia entre dos mujeres. se presentó en Rubi / 10 aniversario de la fiesta Cubanejant, el 21 de julio, unos días después de salir de la imprenta, iniciándose la difusión en Salt el 14 de septiembre y continuando a BCN / Barrio de la Paz, Zizurquil / Guipúzcoa, Bilbao, Blanes, BCN / Nuevo barrios, Girona / San Narciso y La Habana / Cuba. Total: 9 presentaciones, concentradas en poco más de tres meses con una primera edición de 1.000 ejemplares prácticamente agotada.

Y seguimos, pues la primera actividad del año de LGC será una nueva presentación en la Biblioteca Salvador Allende de Sta. Eugenia de Ter (día 11) que continuará con tres presentaciones mes de Leo a la vida en Vilafranca del Penedès (día 17), Mollet del Vallés (día 19) y Badalona (día 25).

Este trabajo con una perspectiva de género y orientada a luchar contra la discriminación hacia las mujeres desde la ocultación sociocultural se suma a un par de trabajos más de LGC que quería destacar: el trabajo para la recuperación de la memoria histórica centrado en la difusión del documental Mon Marqués: el combate de la memoria, también seleccionado en varios festivales internacionales, y proyectado, por citar sólo las comarcas de Girona, en Celrà, Salt, Girona -4 veces: FEP-UdG, el Horno, Casa de Cultura / Girona film Festival y Escuela de adultos-, Blanes -2 veces-, Lladó, Olot, y Arbúcies, y la entrevista del mes, http://laentrevistadelmes.com/, una herramienta de lucha contra el analfabetismo político y por la generación de pensamiento crítico, que el próximo mes de junio llegará a los 10 años y más de un centenar de entrevistas con un total de 257.368 visualizaciones, de las cuales 198.905 corresponden a 11 entrevistas del 2018.




Y la guinda del pastel: La noche de la iguana, un cine forum en el Ateneu Popular Coma Cros de Salt, en forma de ciclos temáticos de 3 buenas películas inéditas en las tierras gerundenses, proyectadas cada tercer viernes de mes. El próximo viernes, día 18, a las 21: 30h, puede ver la primera del ciclo sobre Cine africano.

Vuelvo al principio. Ahora que tanto se habla de «levantar muros contra la extrema derecha» desde LGC pensamos que una buena manera de asentar los cimientos de estos muros es continuar fomentando la educación crítica, la promoción de pensamiento propio, la difusión de los DDHH, la lucha por la igualdad de derechos, la recuperación de la memoria histórica, la generación de conciencia ecológica y la desocultación de la realidad de las mujeres y la infamia permanente de la violencia machista. Desde nuestra modesta asociación os invitamos a hacer suyos estos objetivos, sumarse a todas las causas justas de aquí y de todas partes, ser valientes, desobedecer cuando sea necesario y luchar siempre por un mundo mejor.

Un abrazo fraternal en este nuevo año.

Sebas Parra. Presidente de la La Guerrilla Comunicacional.


No hay comentarios:

Publicar un comentario